Benzer bir sorun yaşayanlar için burada bilgi olması açısından kısa bir özet geçeyim.
Öncelikle benim problemim net olarak şöyleydi; bilgisayarımda açma tuşuna bastığım zaman bir süre kadar siyah bir ekranda bilgisayar bekliyordu ve sonrasında içerisinde soru işareti olan bir klasör imgesi durmadan yanıp sönüyordu.
Bu sorunla karşılaştıktan sonra ben de Sihirli Elma üzerinden bilgisayarımı Recovery Mode'da başlattım. Bunun nasıl yapıldığını ve ne işe yaradığını öğrenmek için buradaki yazıyı okuyabilirsiniz.
Recovery Mode üzerinden başlattıktan sonra, ilk olarak yaptığım şey sol üst taraftaki Apple logosuna tıklayarak orada yer alan Başlangıç Diskini Seç sekmesinden bilgisayarımın içinde dahili olarak bulunan SSD'yi seçmek ve yeniden başlatmak oldu. Ancak bu yaptığım işlemden herhangi bir sonuç alamadım. Problem aynı şekilde devam etti.
Daha sonra, yeniden Recovery Mode üzerinden sistemi başlattım ve bu kez ana ekranda çıkan menü üzerinden Disk İzlencesi'ne girdim. Burada dahili olarak SSD'im görünüyordu. Hatta dolu olarak da görünüyordu. Yani belgelerim duruyordu SSD içerisinde. Ancak yine de sistem bu SSD üzerinden başlamıyordu. Ben de bu kez üst menüde yer alan İlk Yardım butonuna tıklayarak SSD'imi onarmayı denedim. Sistem işlem başarılı mesajı göstermesine rağmen bilgisayarı yeniden başlattığımda hala aynı sorun devam ediyordu.
Bunun üzerine birmez daha Recovery Mode'da sistemimi başlatıp bu kez OS X'i yeniden kurmayı denemek istedim. Ancak bu kez de diskin üzerine kuruluma izin vermiyordu.
Yani özet olarak SSD'imi formatlamadan bilgisayarımı açamayacaktım. Ancak dosyalarımı da kaybetmek istemiyordum. Her ne kadar Sihirli Elma her yazısında Time Machine yedeğinin öneminden bahsetse de, yedeğim yoktu..
Ben de harici bir HDD buldum ve Recovery Mode'da bilgisayarımı başlattım. Disk İzlencesi'ne girdim. Harici olarak bağladım HDD görünüyordu. Bu harici diskimi seçtim. Bu kez üstteki menüden Geri Yükle butonuna bastım. Dahili olan SDD'imden, harici olarak bilgisayarıma bağladığım HDD'ime geri yükleme işlemi gerçekleştirdim.
Daha sonra deneme amaçlı olarak harici HDD bağlı iken bilgisayarımı yeniden başlattım. Bu kez sistemim açıldı. Ancak sistem harici olarak bağlı olan HDD üzerinden çalışıyordu. Bütün belgelerim sorunsuz bir şekilde harici HDD içerisinde aktarılmıştı. Bunun üzerine son kez bilgisayarımı Recovery Mode'da başlattım ve dahili SDD'imi formatladım. Sonrasında da OS X Yeniden Yükle üzerinden, sıfırdan kurulum gerçekleştirdim.
Kurulum sonrasında sistem dahili SSD üzerinden sorunsuz bir şekilde açıldı. Ardından da harici HDD'yi bağlayarak tüm belgelerimi yeni sistemime aktardım. Böylece hiçbir veri kaybı yaşamadan bu sorunu atlatmış oldum.
NOT 1: Bilgisayarım MacBook Air (13-inch, Early 2015) ve sistemim macOS Sierra 10.12.6'ydı.
NOT 2: Recovery Mode'da bilgisayarımı başlatırken öncelikle command-R kombinasyonunu kullandım ancak bu kombinasyon ile OS X'i yeniden kuramadım. Bunun üzerinde yukarıda linkini verdiğim yazıdan yola çıkarak command-alt-R kombinasyonunu kullandım ve sistemi Mojave'ye yükselterek kurmayı başardım.