settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

MacBook Pro vs MacBook Pro Retina vs iMac

0 oy
Öncelikle herkese merhaba :) bir sorum olacak. Bilgisayarda Apple'a geçiş yapmayı planlıyorum fakat çok kararsızım, hangi bilgisayarı seçeceğim konusunda soruya geçmeden önce şunları sormak istiyorum:
1-Mesela, Sihirli Elma'nın soru-cevap kısmına girdiğimde herkes genellikle mac'inden şikayetler içerisinde, kimisi çok ısınıyor, kimisi açılmıyor, kimisi yavaş ilerliyor, çok çabuk pil tükeniyor vs. böyle sorunlar cidden var mı? Çünkü büyük bir miktarda para vereceğiz ve windowstan ayıran özellikleri nedir?
2-Hayatım boyunca bilgisayarda hiç oyun oynadığımı hatırlamıyorum, ama olursa diye, bu bilgisayara ben en basitinden bir oyun indirip kuramaz mıyım?
3-Bilgisayarı öğrenmek istiyorum, mesela yazım geliştirmek, python dilini öğrenmek, ağ yapısını vs. öğrenmeyi istiyorum. Bir çok site buldum, ama hepsi windows tabanlı öğretiyor. Excel'i, Word'ü, Powerpoint'i nasıl kullanacağımızı öğretiyor. Bense os x tabanlı biri olacağımdan, bilgisayarı bu amaçlarla kullanmayı öğrenemez miyim?

Bu sorularıma yanıt verirseniz çok minnettar olurum cidden, çünkü geçen seneden beri mac almayı planlıyorum fakat aklımda sorular kaldı, en sonunda burayı çare buldum.

Hangi Mac'i alacağım konusuna gelirsek; MacBook Pro(MBP), MacBook Pro Retina(MBPR) ve 21.5 inçlik iMac.

MBP:
2.5 GHz çift çekirdekli Intel Core i5
3.1 GHz'e kadar Turbo Boost
4 GB Ram
500 GB HDD
Intel HD Graphics 4000
7 saat pil ömrü

MBPR:
2.6 GHz çift çekirdekli Intel Core i5
3.1 GHz'e kadar Turbo Boost
8 GB Ram
128 GB SSD
Intel Iris Graphics
9 saat pil ömrü

21.5" 1.4 GHz'lik Mac:
1.4 GHz çift çekirdekli Intel Core i5
2.7 GHz'e kadar Turbo Boost
8 GB bellek
500 GB sabit sürücü
Intel HD Graphics 5000

21.5" 2.7 GHz'lik Mac:
2.7 GHz dört çekirdekli Intel Core i5
3.2 GHz'e kadar Turbo Boost
8 GB (iki adet 4 GB) bellek
1 TB sabit sürücü
Intel Iris Pro Graphics

Kullanacağım alanlar dediğim gibi bilgisayarı oyun için değil, performans amaçlı olacak. Ram ve GHz aralarında çok kaldım. Ayriyeten hepsinin depolamaları birbirinden farklı. Sizce hangisini tercih etmeliyim? Depolamadan, Ramden ve çekirdekten sonraları sıkıntı çeker miyim?

Biraz uzun oldu ama yanıtlayacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
25 Ocak 2015 Mac Ailesi kategorisinde atakanalbayrak Yeni Kullanıcı (170 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

3 Cevaplar

0 oy
 
En İyi Cevap
Merhaba,

Öncelikle Mac'i Windows'tan ayıranlar kısmı için, bu sitede binlerce uzun,güzel, açıklayıcı cevap bulabilirsiniz, o yüzden o konuya girmeden diğer sorularınıza cevap vereyim. Yazılımla uğraşıcaksanız, RAM'den ziyade SSD performansı önemli olacaktır.

Bu seçenekler arasında, benim tercihim 128 GB'lık MacbookPro Retina olurdu.Yanında bir harici harddiskle işinizi görür diye düşünüyorum.8 GB Ram gayet iyi, yeterli gözüküyor.

Oyun konusuna gelince, Mac App Store'da bir çok oyun var, ama onun dışında MacGames, Steam, Gog gibi bir çok da 3. parti uygulamalardan oyun indirebilirsiniz, çoğu oyunun Mac versiyonu artık bulunmakta ve sürekli olarak çıkmakta. Office için ise, Apple'ın office uygulamaları yeterli, hatta daha da güzel bana sorarsanız,  ama yetmezse veya sevmezseniz Microsoft Office'i de yükleyip sorunsuz şekilde çalıştırabilirsiniz.

Yani sonuç olarak SSD'li bu Mac'i aldığınızda, bahsettiğiniz bütün işlemler maksimum performansta gerçekleştirebilirsiniz.
25 Ocak 2015 demirtele Uzman (122,710 puan) tarafından cevaplandı
27 Ocak 2015 atakanalbayrak tarafından seçilmiş
yanıtınız benim için çok açıklayıcı oldu, vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
rica ederim, işe yaradığına sevindim.
0 oy
1) eski modellerde bazen sorun cikabiliyor. ama cogu sorun goreceli oluyor. mesela mac'de film montaji yaparken tabii ki isinir. veya pil ile ilgili belli seylere dikkat etmeden kullanilirsa pil omrunde azalma yasanir. ama ben bu bahsettiginiz sorunlarin hicbirine 1,5 senelik kullanimimda rastlamadim. windows'tan en onemli farki bu tip sorunlarin cok daha az yasanmasi. mac icin cok fazla sorun tipi bulunmazken windows'ta sorunlarin ardi arkasi kesilmez.

2)oyun tabiiki oynanir. suanda mac'imde 7 tane oyun var. hepsini mac app store'dan indirdim. eger mac versiyonu bulunmayan bir oyun oynamak isterseniz bootcamp ile windows kurabilir veya wine isimli uygulama ile windows icin olan oyun ve uygulamalari mac os'un icinde calistirabilirsiniz.

3) office konusunda ms office for mac var. yazilim gelistirme konusunda bir cok yazilim gelistiricisi mac kullaniyor ama sadece windowsta calisan uygulamalar icin yine windows kurabilirsiniz. mac uzerinde de yazilim gelistirmek pek tabii mumkun. (ileride ben de kendimce birseyler yazmayi dusunuyorum bu konuda)

depolama ile ilgili olarak kesinlikle ssd'li bir model tavsiye ederim. ram konusunda 8 gb ile uzun vadede daha rahat edersiniz. islemci konusunda pek bir sikinti olacagini zannetmiyorum.
25 Ocak 2015 erkam Uzman (160,950 puan) tarafından cevaplandı
çok teşekkür ederim, ssd konusunda ben de sizinle aynı görüşteyim.
0 oy

1-Emin olun Mac'in sorunları Windows'un sorunlarının yanında devede kulak kalır. 2-3 senedir MacBook Air kullanıyorum. 10 sene Windows kullandım. 10 laptop değiştirdim. İyi ki de Mac'e geçmişim. Keyifle kullanıyorum MBA'imi. Yakında iMac alıyorum Amerika'dan. Alırken biraz tuzlu oluyor Mac'ler ama kullanırken ve satarken bunun farkını anlıyorsunuz. 

2-Ben de hiç oyun oynamayanlar kulübünndenim. Oyun ihtiyacımı iPad üzerinden gideriyorum. Ama illa oynamak isterseniz elbette bunun da yolları var.

3-Office için Apple'ın kendi uygulamaları var. Bilgisayar üzerinde zaten ücretsiz geliyor. Olmadı, bir Office for Mac lisansı alırsınız. 

Eğer uzun soluklu bir kullanım düşünüyorsanız ve taşınabilir olsun isterseniz 

MBPR:

2.6 GHz çift çekirdekli Intel Core i5
3.1 GHz'e kadar Turbo Boost
8 GB Ram
128 GB SSD
Intel Iris Graphics
9 saat pil ömrü

Ama taşımayacaksanız 

21.5" 2.7 GHz'lik Mac:

2.7 GHz dört çekirdekli Intel Core i5
3.2 GHz'e kadar Turbo Boost
8 GB (iki adet 4 GB) bellek
1 TB sabit sürücü
Intel Iris Pro Graphics

tavsiye ederim. Ben de tercihinizi SSD'den yana kullanmanızı tavsiye ederim. Zira ben de 21.5" iMac'imi 1TB Fusion Drive yerine 512SSD ile aldım.

25 Ocak 2015 Fatih Ekrem BAHADIR Uzman (25,280 puan) tarafından cevaplandı
yanıtınız için çok teşekkür ederim

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
7 Ağustos 2014 Mac Ailesi kategorisinde Asekocankat Yeni Kullanıcı (280 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
0 oy
1 cevap
10 Mart 2015 Mac Ailesi kategorisinde atakanalbayrak Yeni Kullanıcı (170 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
14 Temmuz 2016 Mac Ailesi kategorisinde salih musa Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
16 Kasım 2014 Mac Ailesi kategorisinde iQarub Yeni Kullanıcı (210 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
+2 oy
2 cevap
6 Şubat 2013 Mac Ailesi kategorisinde selofb Yeni Kullanıcı (320 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
18 Nisan 2020 Mac Ailesi kategorisinde iskberkan Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
0 oy
2 cevap
24 Ağustos 2016 tybozkurt Yardımcı (720 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,344 soru

22,759 cevap

15,870 yorum

72,007 kullanıcı

...