settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

MacBook Pro Retina 15" ekran kartları geçişi ile ilgili teknik bir soru

0 oy
Merhaba, bir çok konuda anlatımlarıyla bana yardımcı olan shirli elam ailesine teşekkür ediyorum öncelikle, 15" Macbook Pro Retina sahibiyim, grafik ağırlıklı olarak kullanıyorum dolayısıyla ekran kartı performansı ihtiyacım, ancak bazı söylenenler kafamı karıştırdığı için profesyonellere sormak uygundur diye düşünüyorum,

Öğrendiğim şudur ki; biri onboard ve diğeri harici olan çift ekran kartının ikisi de ihtiyaç halinde gerekli ayarlar yapılsa dahi AYNI ANDA çalışmıyor diye biliyorum, yani alırken 2GB ekran kartı yazılması aslında tuzak gibi bir şey! Eğer bildiğim yanlışsa ve iki ekran kartı da aktif kullanılabiliniyorsa lütfen beni uyarın.

İkincisi şudur ki; Nvidia ekran kartımı After Effects ile kullanırken CPU değil GPU ile render almasını sağlayan bazı ayarlar After Effects içerisinde mevcut ,bunları yaptım ancak bunun için MacBook içerisine Nvidia'nın CUDA teknolojisini kullanan bir EKLENTİ gerekiyormuş , bunu da yükledim, bu Cuda yüklemesi ve gerekli After Effects ayarları sorunumu efektif olarak çözer mi? Bunu yapmış olan var mı?

Son olarak Mavericks içerisinde etkinlik mönitöründe Enerji sekmesinde hangi programın hangi ekran kartını kullandığını yazdığına dair bir yazı okudum, örneğin Aperture yazılımı karşısında Yüksek Performanslı GPU gerektirir sekmesinde EVET yazıyor, diğer bazı programlarda HAYIR yazıyor, bu kesin bir kanıt mıdır? Ben bu listeye bakınca anladığım ilk şey Aperture programının harici kartı kullandığı ve Finder, Safari gibi programlarının dahili kartı kullandığı, buraya bakınca tekrar ilk soruma dönülüyor ve iki ekran kartı aynı anda çalışabiliyor anlıyorum! Yanlış mantık mı yürütüyorum?

Bilgi ve deneyimlerini paylaşanlara şimdiden teşekkür ediyorum.
22 Aralık 2014 Mac Ailesi kategorisinde McDosT Yeni Kullanıcı (250 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

4 Cevaplar

0 oy
iki ekran kartı da aynı anda çalışmıyor. eğer nvidia ya geçmişsen artık safari de de olsan nvidia kartını kullanırsın. 2GB yazılması tuzak denemi anlayamadım ? sanırım 2 ekran kartı diyecektin. 2 ekran kartının olmasının amacı enerji tasarrufu yapman ve dolayısıyla pildeysen daha uzun süre kullanabilmen için yapılıyor.
22 Aralık 2014 CybeRmaN Uzman (23,320 puan) tarafından cevaplandı
Hayır yazıda bir sorun yok, anlatamamış olabilirim, demek istediğim şu, iki ekran kartı da 1'er GB, ancak satın alırken özellıklerde 2GB yazıyor, ancak aynı anda çalışmadığına göre 2GB yazması bence uygun değil. Çünkü bu o laptopun 2GB ekran kartı oldugunu gösterir, toplamda 2GB olabılır ama 2GB performans vermıyor çünkü aynı anda çalışmıyor. Bunu da öğrenmiş oldum. Bahsettiğim yazıda Aperture EVET yazıyor Harici ekran kartını işaret ederek, diğer basit uygulamalarda HAYIR yazıyor diğer kartı işaret ederek. Dediğinize göre hepsinde EVET olması gerek diye düşünüyorum!
özelliklerinde kaç GB yazıyorsa o doğrudur. 2GB yazıp da nvidianın 1GB çıkması diye birşey yok. yani iki grafik kartının toplamını yazmıyorlar. Evet Hayır kısmına gelecek olursak Bir programın sistem gereksinimlerinden yola çıkarak o şekilde bir sınıflandırma yapılmış olabilir. Mesela safari de webgl içeren bir sayfa açtığında webgl in olayı şudur : grafik kartının işlemcisini GPU kullanarak işlem yapmaktır. CPU yu değil. E haliyle safaride açılan sayfada çok grafik birimi isterse Macbookta Nvidia ya geçer diye düşünüyorum, denemedim. Ama dediğim gibi programların belirlenen genel sistem gereksinimlerine göre öyle bir sınıflandırma yapılmış olabilir.
0 oy
toplam ekran kartı miktarı yazmıyor. orada yazan 2 gb nvdia olan ekran kartının miktarı. intel için ayrıca 1.5 gb daha var. aynı mantıkla gidersek bir önceki nesilde 1 gb nvdia ekran kartı ve intel ekran kartı yazıyordu. bu durumda ikinci ekran kartının kapasitesi 0 gb gibi birsey olurdu :) yani apple milleti kandırmıyor merak etmeyin. 2 gb nvdia+1.5 gb intel ekran kartı var mac'inizde. ama aynı anda calısmıyor diğer cevapta belirtildiği gibi.
22 Aralık 2014 erkam Uzman (160,950 puan) tarafından cevaplandı
0 oy
Yok Apple ile ilgi değil de genel olarak bahsetmiştim :D , teşekkür ederim, ben tekrar inceleyeceğim bir de şu After Effects ile ilgili bilgisi olan bir arkadaş da birşeyler söylerse daha efektif performans alabileceğim sanırım.
22 Aralık 2014 McDosT Yeni Kullanıcı (250 puan) tarafından cevaplandı
0 oy
Olabilir ve de matıklı, sonuç olarak hangi ekran kartının aktif olduğunu etkinlik penceresinin Enerji sekmesinde realtime olarak görebiliyorsak benim için sorun yok, Render için boşuna beklemek istemiyorum İntel iris yüzünden, Nvidia dururken, asıl soru bu aslında
22 Aralık 2014 McDosT Yeni Kullanıcı (250 puan) tarafından cevaplandı

İlgili sorular

+1 oy
1 cevap
29 Kasım 2012 Mac Ailesi kategorisinde Antiokhos Uzman (16,500 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
16 Kasım 2013 Mac Ailesi kategorisinde cyapagan Yeni Kullanıcı (170 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap
3 Ağustos 2014 Mac Ailesi kategorisinde smmmtanersarac Yeni Kullanıcı (360 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
0 oy
1 cevap
19 Ekim 2014 Mac Ailesi kategorisinde darkweather Yardımcı (1,470 puan) tarafından soruldu
+2 oy
1 cevap
11 Eylül 2012 Mac Ailesi kategorisinde mirzaa Deneyimli (3,160 puan) tarafından soruldu
+2 oy
1 cevap
28 Ağustos 2012 Mac Ailesi kategorisinde mirzaa Deneyimli (3,160 puan) tarafından soruldu
+2 oy
1 cevap
15 Ağustos 2012 Mac Ailesi kategorisinde Yagiz Yeni Kullanıcı (190 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,343 soru

22,757 cevap

15,870 yorum

71,194 kullanıcı

...