Bilgisayarınızın fanı tozdan kirlenmiş olabilir garantisi hala devam ediyorsa teknik serviste temizletmenizi öneririm.Ayrıca CCleaner la harddiskinizdeki gereksiz ye kaplayan internet geçmişi,cookies,caches temizliği yapabilirsiniz.Birde turkmac.com dan aldığım şu tavsiye var:
Mac'inize yeni bir program (veya mevcut bir programın yeni sürümünü) kurduğunuzda, kaldırdığınızda, her türlü sistem/program güncellemeleri sonrası ve tercihen belirleyeceğini
z periyodlarla aşağıdaki işlemleri uygulamak, sistem performansı ve stabilitesini olumlu etkilemekle kalmaz, ileride karşılaşılması muhtemel potansiyel sorunlara da büyük ölçüde tedbir olur.
System File Check
NOT: Belirtilen komutları F Klavye ile yazabilmek için kullanılacak tuşlar parantez içinde belirtilmiştir.
1) Mac'iniz başlarken Cmmnd/elma + s (cmmnd + i) tuşlarını basılı tutun. PC'deki DOS benzeri bir arayüz karşılayacak. (Single User Mode)
2) En altta root ile başlayan satır görüntülendiğin
de; (tireden önce bir boşluğa dikkat ederek)
/sbin/fsck -fy (/içnz/aivm -ad) yazıp enter'a basın.
3) Denetlemeler bittiğinde en alttaki satırda “....to be OK“ ile biten cümleyi gördüğünüzde reboot (ığçhho) yazıp enter'a basarak bilgisayarınızı
n normal modda yeniden başlamasını sağlayın.
4) En alt satırdaki cümle “was succesfull“ ile bitiyorsa, to be OK ile biten cümleyi görene kadar 2. ve 3. adımları tekrarlayın.
Repair Disk Permissions (Disk İzinlerini Onar)
Macintosh HD > Applications (Uygulamalar) > Utilities (İzlenceler) klasöründeki Disk Utility (Disk İzlencesi) uygulaması çalıştırılır.
Arayüzün sol tarafından, üzerinde sistemin bulunduğu harddisk seçilir. Ana pencerenin sol altındaki Repair Disk Permissions (Disk İzinlerini Onar) butonu tıklanır. İşlem sonlanana kadar beklenir.
Repair Disk (Diski Onar)
Öncelikle bilmeniz gereken, bu komut üzerinde sistemin aktif olduğu diskler için kullanılamaz, bu sebeple bu komuta ait buton pasiftir ve soluk renkte görünür. Repair Disk komutunu uygulamak için önünüzde üç seçeneğiniz var.
a) Mac'inizi sistem DVD'si ile başlatıp, ekranın üstündeki menübardan Disk Utility uygulamasına erişmek.
b) Mac'inizi üzerinde işletim sistemi bulunan harici disk ile başlatarak buradaki Disk Utility uygulamasını kullanmak
c) Mac'inizi FireWire ile farklı bir Mac'e bağlayıp Target Disk modunda başlatmak. Bunun için bilgisayarınız başlarken T (F klavyede O) tuşunu basılı tutabileceğiniz gibi, Mac OS 10.5 nam-ı diğer Leopard ve sonrası sistemlerde System Preferences > Startup Disk denetim masasındaki butonu da kullanabilirsin
iz.
Mac'iniz açıldığında ekranında Firewire simgesi görüntülenecek ve harici disk gibi davranacaktır. Bağlı olduğu diğer Mac'i açıp bilgisayarınızı
n diskine ulaşabilirsiniz
.
(NOT: Kendi bilgisayarınız da bağlı bulunduğu Mac üzerinde görüntüleneceği
nden karışıklığa mahal vermemek için masaüstlerinin olabildiğince düzenli ve sade olmasına azami özeni göstermeniz önerilir)
Ayrıca sistem bakımı için sisteminize ait
OnyX sürümünü indiririp kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Her ne kadar türkçe menülere sahip olsa da, ne işe yaradığını bilmediğiniz ya da tam emin olmadığınız komutları kullanmayın. Özellikle System Log'ları seçiliyken temizlik uygulanmışsa sistem güncellemelerin
i yapamayabilir ya da sorun yaşayabilirsini
z...