settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

Sierra'da F klavye problemi, yanlış karakter geliyor nasıl çözülür?

0 oy
EDIT: Özetle, Apple daktilodaki orjinal F klavye düzenine sadık kalmış, fakat benim gibi Linux, windows'da alıştığı F klavye düzeninden sonra Mac'te w,q,x gibi hatta diğer özel karakterlerin ve kısa yolların tamamında sorun yaşayan kişiler için bir resmi bir Apple çözümü yok.

Ben de bunun için kendi klavye düzenimi oluşturmuş bulunmaktayım.
https://fklavye.github.io/
Bu adresten dmg dosyasını indirebilir ve klasik bir apple programı kurar gibi kurulumu tamamlayabilirsiniz. Sonrasında ilgili klavyeyi ayarlardan aktive etmeniz gerekmektedir.

---------------------------------------------------------------------

Merhabalar,

7-8 senedir F klavye kullanıyorum ve çok mutluyum. Diğer iki işletim sisteminde de sorunsuz kullandım fakat şu an apple ailesine geçince macbook pro üzerinde sierra'da sorun yaşadım.

klavyenin yarısı doğru, yarısı yanlış karakterler getiriyor. örneğin w s q harfleri olması gereken yerde değil. Diğer bir çok noktalama işareti de aynı şekilde. Apple'ı F klavyeye tam destek veriyor diye bilirdim ama biraz şaşırdım açıkcası.

F klavye diye görsellerde aratırsanız ilk çıkan resim tam olarak olması gereken dizilimdir. yalnız güncel sürüm os x'de sorun var.

şu an kendim ukelele diye bir program kullanıp bir seviyeye kadar kendi klavyemi yapabildim. bu yazıyı oradan yazıyorum. ama bu şekilde hala bir çok kısayolda sorun yaşıyorum. native bir şekilde çözmenin bir yolu olmalı.

tavsiyeleriniz için teşekkürler şimdiden.

EKLEME : Ekran görüntüsünü aldım default klavyenin
https://postimg.org/image/snio28b75/


EKLEME 2:  Gelen cevaplarla apple'ın orjinal daktilo formatında destek verdiğini ve biraz pcdeki alışılmışlığın dışında bir dizilim olduğunu anladım. Eğer siz de windows veya linux'daki dizilimi kullanmak istiyorsanız şurada bir custom klavye yapıyorum; https://github.com/mehmetkose/f-keyboard
27 Ocak 2017 Mac Ailesi kategorisinde mehmetkose Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
29 Temmuz 2017 mehmetkose tarafından düzenlendi

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

0 oy
Apple F klavyeyi desteklemez, Apple bilgisayarlarda F klavyenin öncüsüdür. Geçmişe baktığınızda, Macintosh bilgisayarlar F klavye ile çıkarlardı. Bunun nedeni, baskı ve yayıncılık ortamlarında klavye kullananların hemen hemen hepsinin F klavyeye alışmış olmaları ve Türkçe dilinin en rahat ve hızlı olarak F klavyede kullanılabilir olmasıydı.

Türkçe F klavyeyli daktiolara baktığınızda Apple sadakati açıkça görülür.

http://take.ms/NJbwL
27 Ocak 2017 cüneyt Uzman (371,950 puan) tarafından cevaplandı
işletim sisteminde q yerine "Türkçe - F" seçeneği var. Aslında gayet destekliyor yalnız gelen karakter yerleşimi sorunu. benim asıl problemim bu.
Sorun nerede?
https://postimg.org/image/snio28b75/

buraya bakarsanız x q w harflerinin yanlış konumda olduğunu görürsünüz. noktalama işaretleri de yanlış yerlerde keza.
Bir önceki mesajıma Türkçe F klavyeli bir daktilo fotoğrafı linki eklemiştim. Baktınız mı? Hangisindeki x q w harfleri yanlış konumda? Bu harfler Türkçe yazarken hemen hemen hiç kullanılmadıklarından orjinal F klavyede uzak yerlere koyulmuştur ve doğrusu budur. Bence çabuk alışırsınız.
hmm resmi atladığım için anlamamışım. yazılımcı olduğum için bu harflere de ihtiyacım var. windows ve linux'da birebir aynı konumdalar, apple biraz farklı (daha orjinal) miş öyleyse. Neyse ben şuraya kendi custom klavyemi yapmaya giriştim, https://github.com/mehmetkose/f-keyboard ihtiyacı olan kullanabilir, katkı sağlayabilir, henüz bazı kısayollar eksik, ama ekliyeceğim zamanla.
mehmet bey çok teşekkürler ancak capslock açıkken büyük harf haline gelecekken q klavye düzenine geçiyor onun dışında benim kullanımım için sorun yok düzeltebilirseniz memnun olurum
işe yaradığına sevindim. şu an caps lock ile sorun yaşamıyorum yalnız ben. kendi denemelerinizi de ukulele  programını kurup bu dosyayı düzenleyerek yapabilirsiniz.  diğer işletim sistemlerindeki alt+xx kombinasyonları şu an çalışmıyor benim gördüğüm. en kısa zamanda onları ekleyeceğim.
0 oy
Selamlar dediğiniz gibi dosyayı indirdim ve kurulumu yaptım. İnternet üzerinde kullanırken tuşlar doğru yerlerinde. Word excell veya x bir program kullanırkende bir sıkıntı yok. Ancak Mail ve Mac Notes kullanırken dizilim Mac'in kendi içindeki F dizilimine dönüyor kendi kendine. W, Q ve X gibi tuşlar aşağı yukarı kayıyor. Bunun bir yolu varmıdır ? Lütfen yardım edin çıldırcam..
15 Temmuz 2018 hakanguler502 Yeni Kullanıcı (140 puan) tarafından cevaplandı

İlgili sorular

0 oy
3 cevap
0 oy
0 cevap
23 Aralık 2015 Mac Ailesi kategorisinde elmaciahmet Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
17 Kasım 2015 moddding Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
+2 oy
4 cevap
31 Mayıs 2012 Mac Ailesi kategorisinde erdush Yeni Kullanıcı (160 puan) tarafından soruldu
+2 oy
2 cevap
16 Mayıs 2012 Mac Ailesi kategorisinde alekko Yeni Kullanıcı (180 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
7 Mart 2019 macOS kategorisinde salihseyyah Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
+7 oy
1 cevap
1 Ağustos 2012 Mac Ailesi kategorisinde bybilge Yeni Kullanıcı (200 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,331 soru

22,751 cevap

15,870 yorum

68,868 kullanıcı

...