settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

Yanlış klonlanan diskten veri kurtarmak için ne yapılmalı

0 oy
Merhabalar,

ben disk klonlama işlemi için harici bir program kullanmak yerine Macbook Pro açılış ekranından Command+R yaparak işletim sistemi devrede değilken Disk Utility kullanarak klonlama işlemi gerçekleştirdim. Ancak bir anlık dalgınlığım üzerine Kaynak diski boş olan disk seçip Hedef diski de Machintosh HD'yi seçmişim ve 10-15 saniye gibi bir sürede Dahili diskimde hiçbir veri kalmadı. Yani Boş olan diski dolu olanın üzerine yazdım. Bilgisayarı açmaya çalıştım ama işletim sistemi de dahil olmak üzere her şeyim bir anda silinmiş. Daha sonra diski çıkartıp bir harici disk kutusuna taktım ve üzerine hiçbir şey yazmadım. Verilerimin kaybolmadığını biliyorum. Data Rescue 3 gibi bir program kullandıktan sonra da verilerimin neredeyse hepsine ulaştım ancak kurtarılan dosyalar 28 binden fazla isimsiz klasörler içine dağılmış haldeydi. Hepsini teker teker ayıklamanın zorluğu yanında Fotoğraflar uygulamasının arşivini tekrar nasıl kurtarırım veya oluştururum bilmiyorum. Daha önce başına gelmiş birisi varsa dosyaları nizami bir biçimde kurtarmanın başka bir yolu var mı?

Şu an bilgisayarımı yeni taktığım bir dahili disk üzerine sıfır kurulum yaptığım El Capitan ile çalıştırıyorum. Ve eğer önemliyse de sürümü 10.11.5. Diğer diskim harici kutu içinde kullanılmadan bekliyor.

Bunların yanında gerçekten bana hiçbir şey sorulmadan, ne bir şifre ne bir onay olmadan tüm işletim sistemimim ve bilgilerimin basit bir işlemle silinmesi beni çok şaşırttı. Kötü niyetli birisi girip sizin bilgisayarınızın Recovery ekranından tüm diskinizin üzerine herhangi bir engelle karşılaşmadan bir şeyler yazabilir ya da silebilir demek oluyor bu.

Şimdiden teşekkür ederim ve hiç kimsenin başına gelmemesini dilerim.
15 Temmuz 2016 Mac Ailesi kategorisinde barisdemr Yeni Kullanıcı (160 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 oy

EFI (Firmware Password) koyarsanız bilgisayar parola girilmeden farklı bir diskten başlatılamaz(dı). Bu yöntemle bilgisayarınız çalınsa bile kolayca farklı bir diskten başlatılıp format atılamıyor, ayrıca Macimi Bul ile yeri tesbit edilebiliyor.

Yine ayrıca, fırsat bulduğumuzda cevaplarımızda hep bu uyarıyı yapmaya çalışıyoruz: Yedek alın, yedek alın, yedek alın. Hele elinizin altında Time Machine gibi bir yedekleme uygulaması varken.  

Data Rescue bilgilerinizi kurtarırken dosya isimlerini bulamaz, çünkü dosya isimleri diskin directory kısmında tutulur, disk formatlandığı için bu bölümden bilgi almak imkansızdır. Diski biçimlendirmeden silinen dosyalar kurtarılmaya çalışıldığında dosya isimlerine de ulaşılabilir.

15 Temmuz 2016 cüneyt Uzman (371,950 puan) tarafından cevaplandı
Merhabalar,

Cevabınız için çok teşekkürler. Öncelikle bilgisayarımı başka bir diskten başlatmamıştım. Direkt olarak işletim sistemini başlatmadan Recovery Moduna girdiğim için zaten herhangi bir diskten başlamadı. Hard disk takılı olsun veya olmasın o menüye ulaşılabiliniyor. Dahili diskinize bir usb bellek gibi müdahale edebiliyorsunuz.

Evet yedeklemek konusunda çok haklısınız. Benim de yedeklerim var tabi ki ancak eski kafalılıktan dolayı zannediyorum her zaman manuel olarak yedekledim. Söylediğiniz gibi Time Machine gibi bir uygulama varken yapılacak iş değil. Bunu da artık biliyorum ve artık time machine kullanmaya başladım. Uyarınız ve tavsiyeniz için teşekkürler.

Dosya isimlerini aslında program buldu ancak adreslerini tam bulamadı sanıyorum. Çünkü Folder 001 Folder 001 diye 26-27 bine kadar giden dosyaların içinde benim tüm dosyalarımın isimleri duruyor. Mesela bir klasörün içindeki Klasör halindeki dosyalar hariç hepsi ismiyle birlikte duruyor ancak bahsettiğim klasörler o 26 bin tane klasörün aralarında bir yerlerde. Dosya isimlerine ulaşabiliyorum ancak adresleri kayıp sanırım. Teknik terimlere hakim olmadığım için size sağlıklı bilgi veremiyorum ancak umarım anlatabilmişimdir. Teşekkürler
Başlangıç diskinden kasıt, Sistem Tercihleri > Başlangıç Diski tercihinde seçilen disktir. Bu diskten başka bir diskten başlaması, firmware parolası ile engellenebilir.  Buna (sanıyorum) Recovery HD de dahildir. Sonuçta, bilgisayarınız bir başkasının eline geçseydi ve firmware parolası ile korunuyor olsaydı, sizin yaptıklarınız yapılamazdı.

Dosya isimleri derken klasör ismi demek daha doğru olacaktı. Data Rescue üzerine düşeni yapmış. :)
Tekrar Merhaba,

Bilgisayarımda tek bir tane partition var onun adı da Machintosh HD. Asıl sorunumu anlatamadığımı düşündüğüm için açıklama yapma ihtiyacında hissediyorum kendimi. Bilgisayarı kapatıp tekrar açma tuşuna bastıktan sonra sistem başlamadan Recovery Mod'una girebiliyorsunuz. İsterseniz dahili diskinizi çıkartın ve deneyin. Bilgisayar içinde herhangi bir disk olmadan da o menüye girip oradaki seçeneklerden faydalanıyor. O menüde sizin de bildiğiniz gibi Disk utility seçeneği var. Oradan girdiğiniz zaman tüm disklere sanki usb portundan bağlanmış flash diskler gibi müdahale edebiliyorsunuz. Dikkat ederseniz sistemi açmaktan ya da başka bir değişle oturum açmaktan bahsetmedim. Recovery HD ile neyi kast ettiğinizi anlamadım ancak bilgisayarımda dahili disk ve usb'den bağlanmış harici boş disk dışında bir HD yoktu. Recovery Modu da bilgisayarın Hd'lerden bağımsız bir şekilde bilgisayarın açılabilmesi ve bazı işlemlerin yapılabilmesiyle alakalı bir menü. Yani ben bilgisayarımı başka bir disk ile başlatmaya çalışmadım. Kendi diski ile de başlatmadan yaptım bu işlemi. Eğer Recovery Mod'una girebilmek için diskin sistemi çalıştırması gerekseydi ben bilgisayarıma dahili disk de olmak üzere hiçbir disk bağlı değilken o menüyü açamazdım. O menüye girdikten sonra isterseniz İşletim sistemi yüklü olan başlatma diskinizi tek tuşla silebiliyorsunuz söylemek istediğim buydu. Umarım anlatabilmişimdir.

Teşekkürler
Diskinizin üzerinde de (size görünmeyen) Recovery HD adında bir bölüntü vardır. Cmd R ile başlattğınızda sistem oradan başlar. O bölüntü yoksa, internete bağlanır gerekli yazılımı indirir, o bölüntüyü yaratır sonra oradan başlar. Gördüğünüz menüler o bölüntüden gelir.

İlgili sorular

+1 oy
0 cevap
0 oy
0 cevap
10 Haziran 2017 Mac Ailesi kategorisinde dogusalgun Yeni Kullanıcı (310 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap
5 Kasım 2014 Mac Ailesi kategorisinde Muguet Yeni Kullanıcı (160 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
15 Mart 2016 Mac Ailesi kategorisinde Sumeyyekara Yeni Kullanıcı (180 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
24 Kasım 2012 Mac Ailesi kategorisinde lindox Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
8 Temmuz 2013 Mac Ailesi kategorisinde rapper-reset Yardımcı (920 puan) tarafından soruldu
+2 oy
2 cevap
2 Nisan 2013 Mac Ailesi kategorisinde TaKo Yardımcı (1,450 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,343 soru

22,757 cevap

15,870 yorum

71,067 kullanıcı

...