settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

jpeg duzenleme programlarında resmın yaratılıs tarıhını otomatik degiştiriyor cekıldıgı tarıh kayboluyor...

0 oy
merhabalar jpeg mini pro resizelt gibi resim işleme programları ile resimleri kuculttugumde veya harıcı klasore aldıgımda cıktı resımdekı tum tarihleri programın calıstıgı tarıh saat yapıyor benzer programlar windows uzerınde resmın yaratılıs yanı cekildigi tarihi degistirmiyor.

aynı sekilde dosyaların wifi uzerinden aktarılması işlemindede resim vb dosyaların tum tarıhlerini dosyanın hdd yazıldıgı tarıh yapıyor ancak aynı programı windowsta calıstırdıgımda resim cekildigi taıhı degıstırmeden transfer ediyor

dolayısıyla mac book proda maverick sisteminde bir ayarı olabılecegını dusundum ancak bulamadım. konudakı yardımlarınızı beklıyorum macbook gıbı guclu bır medya ısleme cıhazı ve sistemini bu nedenle kullanamamak uzuntu verıyor tesekkurler...

konu ile ilgili belirttigim işlemleri yapan bırden fazlaprogramla denedım ayarlar kısmından baktım metadataları koru seklınde tıcklerı koydum ancak sonuc aynı. ilave bılgı ıstersenız yollamaya hazırım...
21 Temmuz 2015 Mac Ailesi kategorisinde gurkanbingul Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

+1 oy
İlk olarak bir noktayı açıklamakta fayda var. Bir fotoğrafın çekilme tarih ve saati fotoğrafın EXIF bilgilerine kaydedilir. Dosyanın yaratılış ve değişiklik tarihleri değişse bile, EXIF bilgilerindeki tarih ve saat değişmez. Genellikle de EXIF bilgilerindeki çekim tarihi ile dosyanın yaratılış tarihi aynı olur. Bazı istisnai durumlar dışında.

Bir fotoğrafı kırparsanız, EXIF bilgileri kaybolabilir, veya save for Web diye kaydederseniz yine EXIF bilgileri kaybolabilir. Fotoğraf dosyası üzerinde yapılan değişiklikler genellikle dosyanın yaratılış tarihini bozmaz ama değişiklik tarihini tabi ki değiştirecektir. Örneğin, bir fotoğrafa keyword (anahtar kelime) girerseniz, yaratılış tarihi değişmez ama değişiklik tarihi o anki yani değişikliğin yapıldığı tarih ve saat olur.

Hangi dosya olursa olsun, disk üzerinde(n) bir dosyayı bir yerden başka yere taşıdığınızda yaratılış ve değişiklik tarihleri değişmez. Wi-fi üzerinden transfer durumunda transferi yapan uygulamanın davranışı farklı olabilir, dosyanın tarihlerini dikkate almıyor ve aldığı dosyaya o anki tarihleri atıyor olabilir.

Dönelim yine fotoğraf dosyası üzerinde yapılan değişikliklere. Değişikliği yaptıktan sonra sonucu aynı dosya üzerinde değil de, yeni bir dosya yaratarak yapıyorsanız (Save as..., Adıyla kaydet... Dışa aktar... gibi) yeni dosyanın yaratılış ve değişiklik tarihleri de dosyanın o an kaydedildiği tarihler olacaktır. Ama bazı uygulamalar, değişiklikleri aynı dosya üzerine kaydetmek isteseniz de, eski dosyayı silip yenisini aynı isimde kaydedebilirler, eskisi var üstüne yazayım mı diye sorarlar, bu durumda yeni dosyanı hem yaratılış hem de değişiklik tarihi işlemin yapıldığı tarih olacaktır.
21 Temmuz 2015 cüneyt Uzman (371,950 puan) tarafından cevaplandı
21 Temmuz 2015 cüneyt tarafından düzenlendi

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
22 Ocak 2016 esmazeynep Yardımcı (830 puan) tarafından soruldu
–1 oy
1 cevap
+2 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
18 Ekim 2020 macOS kategorisinde fdurkut Yeni Kullanıcı (140 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
0 oy
2 cevap
9 Kasım 2014 star34 Yeni Kullanıcı (180 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
1 Mart 2014 sezgin.green Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
–1 oy
1 cevap
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,343 soru

22,757 cevap

15,870 yorum

71,136 kullanıcı

...