settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

klasik bir macbook sorusu olarak sürekli şarjda kullanım?

+7 oy
tekrar merhabalar;
gerek buradaki http://www.sihirlielma.com/2011/01/04/macbookumuzun-pil-omrunu-uzatmak/ isimli yazı gerek yerli, gerek yabancı kaynaklarda macbook'un şarjda kullanımına ilişkin çeşitli görüşler var.fakat baskın görüş şarjda kullanılıp, ayda bir kalibre edilmesi yönünde okuduğum kadarıyla.lakin 'elektronik aletleri şarja takılı kullanmayın' cümlesi bilinçaltıma yerleştiğinden emin olamadım ve son bir kez bilen biri varsa danışayım dedim.%100 dolu iken bile şarjdan çıkarmayıp, ayda bir kalibrasyon işlemi yapmamız en doğrusu mudur ve uzun yıllardır macbook kullanan birileri varsa tecrübelerini paylaşabilirler mi?
teşekkürler..
5 Ağustos 2012 Mac Ailesi kategorisinde esra Yeni Kullanıcı (290 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

3 Cevaplar

+1 oy
sürekli %100 doluyken şarjda kullanmak pil ömrünü azaltır. siz öyle diyince ben yazıya tekrar göz attım ve benim söylediğimi söylüyor. galiba yanlış gördünüz. yani şarjda kullanmamamız gerekiyor.
6 Ağustos 2012 enis2000 Deneyimli (8,360 puan) tarafından cevaplandı
Eğer sürekli şarja takılı bir şekilde MacBook’umuzu kullanıyorsak, arada bir de şarjı kesip MacBook’umuzun pilini kullanmasını sağlamalıyız. Eğer pil hiç değişmeden çok uzun süre %100 şarjda kalırsa, ömrü de kısalmaya başlar. diyor yani aslında ara sıra çıkartıp pilini kullandırırsak şarjda kullanmaya açık kapı bırakmış ve dediğim gibi birçok sitede okuduğum kadarıyla uzun yıllardır kullananlar hep bunu söylemişler çünkü önemli olanın cycles sayısını az tutmak olduğunu belirtiyorlar ama sizin dediğiniz gibi diyenler de var.ben de arada kaldım bu yüzden
+1 oy
AYNI SORUNLA BNDE KARŞI KARŞIYA GELDİM..SUAN 65 CYCLE OLMASINA RAĞMEN..PİL GOSTERGEM %94E KADAR GERILEDI..PIL OMRUNUNUN UZATILMASI YAZISINDAN ANLADIIM KADRYLA SARDAYKEN KULLANMAK GEREKTĞİ YAZIYORDU..BÖYLECE CYCLE DA AZ YAPILMIŞ OLCAKTI..FAKATT SUAN YANLIŞ YAPTIGIMIN FARKINA WARDIM WE NZMN YUZDE 100 OLSA CIKAROOYORUM PIL ILE KULLANIORM...BNCE BU ŞEKILDE YAPMAK GEREKIYOR..TABI HER AY YINE KALIBRE ETMEK LAZM..TEŞKKRLER..SİZDE CYCLE SAYISI VE PIL YUZDENZI PAYLAŞRSANZ SEWINRM..
7 Ağustos 2012 okankara06 Uzman (38,670 puan) tarafından cevaplandı
benim cycles sayım 64, pil ömrü de %95-96 gibi değişiyor.yalnız dediğiniz gibi olursa yani yeşil ışıkta çıkarıp sarıda kullanırsak pek bir şey farketmeyecek çünkü %100 de iken yeşil yanar ve 3-5 dakikalık kullanımda zaten sarı ışığa düşüyor adaptör.böyle olursa çıkarıp takmak gerekiyor sürekli ve benim yaklaşık 1 haftalık kullanımımda-sürekli değil ama genellikle şarjda kullanım- pil ömrünün düşmediğini ve aksine %97lere çıktığını gördüm.ve dediğim gibi internette deneyime dair bazı yorumlar okudum, aynen alttaki gibi:
http://superuser.com/questions/353203/should-i-leave-my-macbook-plugged-in-if-its-fully-charged-or-not
fakat genel bir kanı var apple'ın da katıldığı:
Apple does not recommend leaving your portable plugged in all the time.(apple bilgisayarınızı sürekli şarjda bırakmanızı önermez) yani benim okuduklarımdan  çıkardığım kadarıyla ve aynen forumlarda da denildiği gibi genellikle şarjda kullanıp, arada sırada tam boşaltıp ve gerektiğinde de tam boşaltmadan da olsa biraz pilin kendi kendini kullanması.lakin cycles'a dikkat ederek.çünkü önemli olan bu sayının az olması.umarım dopru bir yol izliyorumdur çünkü macbook'umu uzun yıllar kullanmak istiyorum
+4 oy

Yazıda anlatılanlar tamamen Apple'ın kendi önerileridir. Size de tavsiyem aynen söylediğiniz gibi "şarjda kullanılıp, ayda bir kalibre edilmesi" yönünde.

Ancak günlerce sürekli şarjda tutmanız gereken durumlarda da en kötü ihtimalle ayda bir kalibrasyon öneriyor Apple. Ortasını bir şekilde bulmanız gerekiyor :)

Apple'ın bu konudaki resmi sayfasına göz atmak isterseniz şuraya bakabilirsiniz: www.apple.com/batteries/notebooks.html

Resmi açıklama ise şöyle geçiyor:

Standard Maintenance

For proper maintenance of a lithium-based battery, it’s important to keep the electrons in it moving occasionally. Apple does not recommend leaving your portable plugged in all the time. An ideal use would be a commuter who uses her notebook on the train, then plugs it in at the office to charge. This keeps the battery juices flowing. If on the other hand, you use a desktop computer at work, and save a notebook for infrequent travel, Apple recommends charging and discharging its battery at least once per month.

7 Ağustos 2012 goktug Uzman (119,870 puan) tarafından cevaplandı
teşekkürler..
2 yıl sonra hortlattım konuyu ama uyguladığınız bu yöntemle pil durumu şu an ne alemde ?

İlgili sorular

0 oy
3 cevap
21 Ekim 2015 Mac Ailesi kategorisinde coulrophobic Yeni Kullanıcı (200 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
1 Eylül 2016 Mac Ailesi kategorisinde Zeynepecem Yeni Kullanıcı (140 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
18 Ocak 2019 Mac Ailesi kategorisinde Sunay Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap
0 oy
2 cevap
16 Temmuz 2014 umuur Yardımcı (690 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
26 Temmuz 2017 Mac Ailesi kategorisinde tacanka Yeni Kullanıcı (190 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
28 Kasım 2015 Mac Ailesi kategorisinde noturbusiness Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,331 soru

22,751 cevap

15,870 yorum

68,849 kullanıcı

...