settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

Macbook depolama alanı diğer bölümü nasıl silinir?

0 oy

Selamlar,

Toplam 121 GB'lik depolama alanında 97 GB diğer bölümünde alan gözüküyor ve macbook bu alanı boşaltmam için her defasında bildirim yönlendiriyor. Ancak silemiyorum. Burdaki diğer bölümüne nasıl ulaşabilirim?

(Bu arada önceki bilgisayarımda tanımlı olan Apple ID'si ile giriş yapmıştım. ancak sonrasında çıkışımı yaptım. -Önceki mactende şu an kullandığım mactende- bunlar bir ilgisi olabilir mi?)

Yalvarırım yardım edin. Hiç bir şey yapamıyorum bilgisayarla. Delirmek üzereyim.

6 Nisan 2020 Mac Ailesi kategorisinde Nature Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 oy

Diğer kategorisi içindeki bütün dosyaların silinebilir ve/veya gereksiz dosyalar olduğu kanısı doğru değildir. Tür olarak, üstteki kategorilere girmeyen dosyaların toplam boyutu Diğer kategorisinde gösterilir.

macOS başlangıç diski üzerinde yerel anlık görüntü (local snapshots) dosyaları yaratır. 

Daha fazla bilgi için: https://support.apple.com/tr-tr/HT204015

Her Time Machine yedeği alındığında bu dosyaların gereksiz olanları (gerçek yedeğe kaydedilmiş olanları) başlangıç diskinden silinir.

Belirli aralıklarda Time Machine ile yedekleme yapmıyorsanız, bu yerel anlık görüntü dosyalarının tümü silinmediği için disk üzerinde yer kaplayacaktır. 

(Apple, "diskte az yer kaldığında macOS bu dosyaları siler" diyor ama kalan ne kadar yeri "az" olarak kabul ettiği kesin olarak bilinmiyor.)

Konuda geçen yerel anlık görüntü dosyaları da Diğer kategorisi içinde gösterilir.

Basit çözüm; Time Machine ile yedek almayı alışkanlık haline getirmektir ki yedek almak; bilgilerinizin güvenliği açısından ve gerektiğinde bazı dosyalarınızın eski sürümlerine ulaşabilmenize veya sisteminizi istediğiniz eski bir tarih/saateki duruma geri döndürebilmenize imkan vereceğinden dolayı çok faydalı olacaktır.

Diğer bir çözüm ise, bu dosyaları Terminal uygulamasından girilecek komut(lar) ile silmektir. Komut(lar)un kullanımından doğacak tüm sonuçların sorumluluğu size aittir.

Terminal uygulamasından aşağıdaki komut girilip (buradan kopyalayıp yapıştırmanızı öneririm) enter tuşuna basıldığında sizden yönetici parolanızı girmeniz istenir. Parolanızı girerken karakterler görünmez ve imleç ilerlemez. Parolanızı girdikten sonra enter tuşuna basın.

for snapshot in $(tmutil listlocalsnapshotdates | grep -v :); do sudo tmutil deletelocalsnapshots $snapshot; done

Not: Disk üzerinde hiç yerel anlık görüntü dosyası yoksa, yönetici parolanızı girmeniz istenmeyecektir.

6 Nisan 2020 cüneyt Uzman (349,360 puan) tarafından cevaplandı

İlgili sorular

0 oy
2 cevap
0 oy
1 cevap
6 Mayıs 2020 macOS kategorisinde Protosarus Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap
22 Ekim 2014 Mac Ailesi kategorisinde Osman. Deneyimli (4,620 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
0 oy
2 cevap
+1 oy
1 cevap
–1 oy
1 cevap
14 Ocak 2014 Mac Ailesi kategorisinde demirtele Uzman (122,680 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap
23 Aralık 2013 Mac Ailesi kategorisinde utez35 Yeni Kullanıcı (140 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

18,159 soru

21,847 cevap

15,490 yorum

16,386 kullanıcı

...