settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

Macbook Format ve Pages, Numbers, Keynote un silinmesi?

0 oy
Merhaba. Macbook Air kullanıyorum. Sisteme format attığım zaman yeni sistem yüklenince Pages, Numbers ve Keynote silinmiş oluyor. Yani bilgisayarı ilk aldığım zaman yüklü gelmişti ama format atınca bunlar gidiyor ve App Stora girip baktığım zaman ancak ücretli şekilde alabiliyorum. Time Machine yedeği ile çözmüştüm bu sorunu ama o zamanda aşağıdaki sorun oluşmaz mı?

Eğer sistemde virüs varsa ve ben Time Machine ile bu sistemin yedeğini alıp formatta Time Machine ile geri yüklersem Tekrar virüslü şekilde yüklenmez mi?

Pages, Numbers ve Keynote un silinmesi normal mi yanlış bir şey mi yapıyorum?

Bu iki konuda bilgilendirirseniz memnun olurum.

NOT: Format atıldıktan sonra yine her zaman kullanılan Apple ID ile giriş yapılıyor. İlk kez benim apple kimliğim ile aktif edildi.
7 Nisan 2017 Mac Ailesi kategorisinde wbkrd Yeni Kullanıcı (340 puan) tarafından soruldu
7 Nisan 2017 wbkrd tarafından düzenlendi

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 oy
 
En İyi Cevap
Pages, Numbers, Keynote gibi uygulamalar bilgisayarınızla birlikte hediye olarak gelmişse (yani siz onlar için bir ücret ödemediyseniz) format attığınızda silinmeleri normaldir. macOS işletim sistemlerinde virüs yok denecek kadar azdır, bazen malware bulaşabilir ki bu da kullanıcıların dikkatsizce yetkilendirdiği yüklemelerden kaynaklanabilir. macOS işletim sistemlerindeki problemleri çözmek için, Windowstaki gibi herşeyi sil baştan yükle yöntemi pek tercih edilen bir yöntem değildir, çoğu problem silip yeniden yüklemeden de çözülebilir.
7 Nisan 2017 cüneyt Uzman (371,950 puan) tarafından cevaplandı
8 Nisan 2017 wbkrd tarafından seçilmiş
Son günlerde virüs olup olmadığını anlamaya çalışıyorum fakat 4-5 virüs programı ile tarama yapmama rahmen bir sonuç çıkmadı. Malware taramsı yaptım söyle bir sonuç ortaya çıktı.

Adware.IronCore
/Users/.../Library/Safari/Extensions/searchtab.safariextz

Bunuda temizledim. Yaptığım taramalar sonucu böyle bir şeyle yada virüsle karşılaşmadım.

Yukarıdaki malware midir? Hiç bir şey bulunmadığı için virüs yok diyebilir miyim?
Adware.IronCore bir malwaredir.
Aşağıdaki uygulamayı indirin ve sisteminizi belirli aralıklarla tarayın.
https://www.malwarebytes.com/mac/
Ayrıca, düzenli olarak Time Machine yedeği alın.  Time Machine ile istediğiniz bir tarihli yedekten geri dönebilirsiniz, yani sıfırdan kurmanıza gerek yok. Böylece hediye edilen uygulamalarınıza da bir şey olmaz.
İlginiz çin gerçekten teşekkür ederim. Kendi çabalarımla bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum yardımınız çok bilgilendirici oldu. Peki bu Malware kişisel bilgileri çalabilir mi (Kredi kartı bilgileri vs. gibi) yoksa sadece tarayıcıda reklam çıkartan bir şey midir? Bende bulunanı söylüyorum.
Ne yapacaklarını ancak kendilerini yaratan(lar) bilir ama genellikle gereksiz yere reklam gösterirler. Kredi kartı gibi bilgileri girerken tarayıcınızın https protokolünü kullandığına dikkat edin. (site adının başındaki kilit işaretinden anlayabilirsiniz)

Bir de, şu bunu yapmak istiyor, bu şunu yüklemek istiyor gibi sizden yönetici yetkisi vermenizi isteyen dialog pencerelerine dikkat edin, ne olduğunu anlamadan parolanızı girip izin vermeyin.
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Kredi kartı bilgileri çalınma olayı oldu onu çözmeye çalışıyorum. Bu bulunan malware ın sebep olduğunu düşünmüyorum ama. Dediğiniz gibi bu konularda bilgili ve dikkatliyim. Hatta ilk defa bir yerden birşey alacaksam sanal kart kullanırım ama nasıl olduysa oldu ve sorunun kaynağını çözmeye çalışıyorum. Sürekli alışveriş yaptığım bir benzin istasyonunda kullanıldıktan 50 dk sonra izinsiz işlemler yapıldı. Kafamı çok kurcalıyor:) Macte virüs falanda bulamadım çünkü.
Son olarak kafamda bir şeyi netleştirmek adına soruyorum. Sonuçta mac e biraz yabancıyım hala windows gibi format atıp çözmeye çalıştığıma göre :)) Bundan sonra o önerdiğiniz program ile düzenli olarak tarama yapacağım fakat olduki unuttum ve yedek aldım ve yedeği alırken Malware yada virüs varmış macte. Ve Time Machineden geri yükledim sistemi. O var olan Malware veya virüste mi yüklenir? Bana göre var olan Malware ve virüste yüklenir gibi geliyor? Eğer onları ayırıyorsa helal olsun zaten.
Böyle bir durumda yapılacak ilk iş malware temizliği yapmak olacaktır ki Malwarebytes bu konuda başarılıdır. Ama diyelim ki, gerek malware ile ilgili gerekse sizden kaynaklanan başka bir problem nedeniyle iş içinden çıkılamaz bir duruma geldi. Bu durumda diski silip Time Machine yedeklerinden sağlamlığına emin olduğunuz en yakın tarihli yedekten geri dönebilirsiniz.
İlginiz  için teşekkür ederim.

İlgili sorular

0 oy
2 cevap
13 Ocak 2015 Mac Ailesi kategorisinde Tutem66 Yeni Kullanıcı (160 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
9 Şubat 2015 Mac Ailesi kategorisinde ssalihburak Yardımcı (520 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
14 Nisan 2017 Mac Ailesi kategorisinde Kaancik Yeni Kullanıcı (160 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
17 Şubat 2015 Mac Ailesi kategorisinde ssalihburak Yardımcı (520 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap
17 Şubat 2015 Mac Ailesi kategorisinde mafsal Yardımcı (1,240 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
2 Mart 2016 Mac Ailesi kategorisinde sedir Yardımcı (800 puan) tarafından soruldu
+1 oy
2 cevap
6 Ocak 2015 bercemabi Yeni Kullanıcı (130 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
10 Kasım 2014 Diğer kategorisinde eozbay Yardımcı (2,490 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,331 soru

22,751 cevap

15,870 yorum

68,818 kullanıcı

...