settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

Kücük büyük harf duyarlılığını nasıl ayarlıcam

0 oy
Merhabalar, Bir mac yedekleme disk'indeki yedeği bir mac'e alıp diski farklı amaçlar için kullanmak istiyorum 2 tb disk öğlece yatıyor. Fakat içindeki yedeği yedekleyemiyorum :) Yedek dosyasını bir dosyaya atmaya calıstığımda "Disk bölümü, yedekleme için doğru küçük - büyük harf duyarlılığına sahip değil." şeklinde bir uyarı alıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim
3 Aralık 2015 Mac Ailesi kategorisinde cihadkervan Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 oy
Yedeği yedeklemek? Yedek dosyasını bir dosyaya atmaya çalışmak?

Yedek hangi uygulama ile alınmış bir yedek? Nereden nereye (hangi dosyaya) ve nasıl atılmaya çalışılıyor?

Umarım sorunuzdan ne yapmaya çalıştığınızı anlayabilen biri çıkar da size yardımcı olabilir.
3 Aralık 2015 cüneyt Uzman (371,950 puan) tarafından cevaplandı
Daha açık bir şekilde yazmaya çalışayım o zamam yeni bir mac kullanıcısıyım kusura bakma. Time machine ile macbook'un yedeğini 2 TB'lık bir diske aldım. Yedeği alırken time machine HDD'i biçimlendirdi ve şu an HDD'i windows pclerde kullanamıyorum HDD'in içinde sadece bir macbook'un yedeği var. 2 TB'lık hdd öylece yatıyor yani. Bende içindeki yedek dosyasını macbook'a alayım hdd'i tekrar formatlayım dedim. Fakat yedek dosyasını macbookta bir dosyaya kopyalamaya çalıştığımda "Disk bölümü, yedekleme için doğru küçük - büyük harf duyarlılığına sahip değil." şeklinde bi hata alıyorum. Yeterince açık anlatım sanırım. Teşekkür ederim bu arada yorumun için.
Anladığım kadarı ile, Time Machine yedeğini aldığınız disk, HFS+ Case Sensitive olarak biçimlendirilmiş. HFS+ Case Sensitive (büyük/küçük harfe duyarlı)  olarak biçimlendirilmiş disklerde aynı klasör içinde örneğin, A.txt  dosyası ile a.txt dosyası  farklı dosyalar olarak bulunabiliyor. Case Sensitive olmayan disklerde bu mümkün değildir. Bu nedenle, Case Sensitive olarak biçimlendirilmiş bir diskten, Case Sensitive olmayan bir diske kopyalama yapmak istemiyor, çünkü yukarıda verdiğim örnekteki gibi, aynı klasörde A.txt ve a.txt adlarında iki dosya bulunduğunda  ne yapacağını bilemeyecektir.  Büyük küçük harf ile ilgili hata mesajının nedeni budur.

Gelelim işin diğer tarafına. Böyle bir durum ile karşılaşmamış olsaydınız ve Time Machine yedeğini  başlangç diskinize kopyalayabilmiş olsaydınız, o yedek büyük bir ihtimalle işinize yaramayacaktı. Time Machine yedeğinizi yapısı biraz karmaşıktır. Şimdi burada çok fazla detaya girmeden ifade etmek gerekirse, Time Machine uygulaması ile alınan yedekteki  öğe(ler) yedekten geri yüklenmek istendiklerinde, bu işlem  yine Time Machine uygulaması ile yapılmalıdır. Time Machine ile alınan yedek klasörü başka bir diskte taşındığında, Time Machine uygulaması ile o klasörden geri yükleme yapılmasının mümkün olacağını sanmıyorum.

Sanırım artık o diske Time Machine ile yedek almaya devam etmek istemiyorsunuz ama yedekleri de saklamak istiyorsunuz. Bu durumda ben olsam, o diskteki bölüntüyü küçültebildiğim kadar küçültür, kalan yere yeni bir bölüntü yaratır ve diğer işlerim için o bölüntüyü kullanırdım. Böylece hem yedeğim aynı şekilde kalırdı, hem de kalan boyutu kullanabilmiş olurdum.  Disk Utility ile belki yapılabilir ama çok dikkatli yapılması gereken bir işlem olduğundan aksi durumda disk üzerindeki bilgilerininizi kaybetmeniz olasıdır.
Cüneyt bey ilginiz ve cevaplarınız çok teşekkür ederim. Son bir soru daha yöneltmek istiyorum size. Diski sadece mac'lerde kullanmaya devam etsem yani veri yazsam silsem yedek dosyasına hiç dokunmadan. Bu time machine için sorun olur mu ? Diski hala kurtarma diski olarak görür mü ?
Time Machine, yedek aldığı diskte yedekler için ayrı klasör açar ve onu kullanır. Aynı bölüntüde farklı klasörlere kendi  bilgilerimizi yazabiliriz, Time Machine açısından bu sorun olmaz. Sizin probleminiz o bölüntünün Case Sensitive olarak biçimlendirilmiş olması. Biçimlendirme işi, Time Machine'e bırakıldığında ne yazık ki Tİme Machine öyle biçimlendiriyor. O diske yazabilir silebilirsiniz ama o diskten geri kopyalama yapacağınız zaman problem olabilir. Tek dosya kopyaladığınızda problem olmayabilir belki, denemediğim için kesin konuşamıyorum. Ama klasör kopyalamak istediğinizde problem olabilir. Önce o diske tek bir dosya kopyalayıp geri kopyalamayı deneyin, problem olmuyorsa bu şekilde kullanabilirsiniz.

İlgili sorular

0 oy
0 cevap
14 Temmuz 2013 Mac Ailesi kategorisinde Semodorihein Yeni Kullanıcı (140 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
22 Aralık 2014 Mac Ailesi kategorisinde Endenmer Yeni Kullanıcı (290 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap
29 Eylül 2012 Mac Ailesi kategorisinde selinsan Yeni Kullanıcı (170 puan) tarafından soruldu
+2 oy
2 cevap
21 Ağustos 2012 Mac Ailesi kategorisinde mithat Yeni Kullanıcı (260 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
26 Ocak 2015 Mac Ailesi kategorisinde ssalihburak Yardımcı (520 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
21 Mayıs 2014 GAMER Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
+2 oy
0 cevap
17 Mart 2015 Mac Ailesi kategorisinde yucelneşe Yeni Kullanıcı (220 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap
0 oy
4 cevap
25 Şubat 2014 Diğer kategorisinde djzouzou Yeni Kullanıcı (200 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
10 Ağustos 2022 macOS kategorisinde trklmsr Yeni Kullanıcı (210 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,344 soru

22,759 cevap

15,870 yorum

71,983 kullanıcı

...