settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

Duplicate files hakkında.

0 oy
Kullandığım MBA'deki boş alan sıkıntım yüzünden bir süredir depolama alanındaki "diğer" bölümü hakkında yaptığım araştırmalar sonucunda, bazı dosyaların bilgisayar içinde kopyalandığını gördüm veya bilgisayarın uykudan (aslında hibernation) uyanırken bile RAM bölümünde bazı kayıtlar yaptığını ve istersek bunları bile engelleyip boş alan açabileceğimiz vs. gibi şeyler öğrendim.
Kullandığım bir uygulama sayesinde (WhatSize) bahsettiğim duplicate dosyaları tespit ettim.
İşte bu noktada merak ettiğim konular şunlar; benim bu duplicate dosyalarını silmem ne kadar mantıklı? (Az bir yer kaplıyor olsalar da yılanın başını küçükken ezmek gerekir.) Eğer ben bunları silersem, bunlar sonradan bilgisayarımda kalıcı hasarlara neden olabilir mi? Basit bir şekilde Finder klasörünün içinde tek tek bakarak da bu kopyalar (hepsi olmasa da) görülebilir ve silinebilirken, üçüncü parti bir uygulama kullanmak ne derece mantıklı?

Şimdiden teşekkürler.
2 Aralık 2014 Mac Ailesi kategorisinde Osman. Deneyimli (4,620 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

0 oy

"Yılanın başını küçükken ezmek gerekir" :)

Bu dosyalar kendi kendilerine çoğalmıyorlar ki.

Silmeden önce bu dosyaların neler olduklarına ve bu dosyaları hangi uygulamaların kullandıklarına bakmak lazım. Benim fikrimi soracak olursanız, kendi ev klasörünüz dışındakilere dokunmamak lazım derim.

2 Aralık 2014 cüneyt Uzman (371,950 puan) tarafından cevaplandı
O konuda sizinle hemfikiriz gibi duruyoruz.
Çünkü belli olmaz bu küçük ama etkili dosyaların ne yapacağı.
0 oy

Basit bir şekilde Finder klasörünün içinde tek tek bakarak da bu kopyalar (hepsi olmasa da) görülebilir ve silinebilirken, üçüncü parti bir uygulama kullanmak ne derece mantıklı?

Dosyaların sadece isimlerinin aynı olması onların "duplicate" olduğu anlamına gelmez. İçeriklerininn de aynı olması gerekir ki sizin bunu kendi başınıza tesbit edebilmeniz hiç de kolay olmaz.

2 Aralık 2014 cüneyt Uzman (371,950 puan) tarafından cevaplandı
İşte bahsettiğim uygulama bunları benim yerime buldu diyebilirim.
Fakat anladığım kadarıyla siz bu uygulama ile olsa bile duplicate dosyaların içeriğini tam olarak bilmeden silmemi tavsiye etmiyorsunuz?
O uygulama sadece duplicate dosyaları bulur. O dosyanın gerekli mi yoksa gereksiz mi olduğunu bilemez. Diyelim ki, A uygulamasının kullandığı AA dosyası var, B uygulamasının kullandığı bir AA dosyası daha var. Siz bunlardan B uygulamasının kullandığı AA dosyasını sildiniz. A uygulaması problemsiz çalışır çünkü kendine ait AA dosyasını bulur. B uygulaması ise AA dosyasını kendi klasörleri içinde arayacağından, bulamayınca hata verebilir. Uygulamalar açılırken kendileri için gerekli bütün dosyaların var olup olmadıklarına bakmazlar, ancak o dosyaya ihtiyaç duyduklarında bakarlar. Gün gelir, o uygulamada o güne kadar kullanmadığınız bir fonksiyonu kullandığınızda o dosyasın eksikliği ortaya çıkar.

Ayrıca, ileride o uygulamanın yeni bir sürümü çıktığında, sizin daha önce silmiş olduğunuz dosya tekrar yüklenecektir.

Özetle, kendi ev klasörünüzün dışındaki duplicate dosyaları silerek kazanılacak yer, harcanacak zamana; ve daha da önemlisi, alınacak riske değmez.

Disk üzerinde, kullanıcıya en fazla yer kazandıran işlem, üniversal uygulamaların Power PC kodlarının silinmesidir ("trimming" veya "thinning" diye geçer). App Store'den indirilen uygulamalarda bu işleme gerek yoktur çünkü onlarda Intel haricinde kod bulunmaz.

Ama, bazı uygulamalara (özellikle Adobe uygulamalarına) bu işlem uygulandığında, o uygulamalar çalışamaz duruma gelebilir. Bu nedenle, bu işi yaptığını iddia eden her uygulamaya da güvenmek doğru olmaz. Benim denediğim uygulamalar içinde bu işi en iyi yapan uygulama TinkerTool System uygulamasıdır.

İlgili sorular

0 oy
4 cevap
19 Ocak 2016 Diğer kategorisinde gizemonder Deneyimli (3,910 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
30 Mayıs 2017 Mac Ailesi kategorisinde manlyhero Deneyimli (3,510 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
5 Aralık 2014 Mac Ailesi kategorisinde dtalperen Yeni Kullanıcı (270 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap
2 Mayıs 2013 Mac Ailesi kategorisinde Apple Fan Yardımcı (2,450 puan) tarafından soruldu
+2 oy
2 cevap
2 Mart 2013 Mac Ailesi kategorisinde CybeRmaN Uzman (23,320 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,345 soru

22,759 cevap

15,870 yorum

72,157 kullanıcı

...