settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

Pil Kalibrasyonu Sırasında %5 Pil Ömrüm Azaldı ???? Neyi Yanlış Yapıyorum?

0 oy
Arkadaşlar merhaba,

Normalde masaüstü kullandığım için Macbook'um öyle kullanılmadan duruyor bir kaç aydır. Hani kullanıp da pek şarjını falan bitirmiyorum yani, son 2 ayda 2 kere şarj etmişimdir. Geri kalan zamanlarda kapalı duruyor hep.

Fakat pil kalibrasyonunu yine de aksatmadım, ayda 1 kere olmak şartıyla son 2 ayda 2 kere pil kalibrasyonu yaptım. Fakat pil ömrü %95'ten önce %92'ye, bugün de %90'a düştüğünü gördüm.

Kalibrasyonu doğru şekilde yaptığıma eminim, önce %100 şarj olana kadar şarja koyuyorum ve 2 saat şarda bekliyorum, sonra da şarjı bitene kadar kullanıyorum ( Bazen kapatmadan uyku modunda bırakarak ertesi güne bırakıyorum ) ve 5 saat kapalı şekilde beklettikten sonra tekrar şarja koyuyorum.

Ama yanlış olan nedir anlamadım, macbook'u sık kullanmadığım için mi kalibrasyon yapmıyor acaba? Veya bu azalmalar normal midir? Rica ediyorum yardım edin, moralim bozuldu.
27 Kasım 2013 Mac Ailesi kategorisinde TaKo Yardımcı (1,450 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 oy
Bence yaptığınız tek yanlış, pil yüzdesinin iniş çıkışlarına kafayı takmaktır. Pil, bir sarf malzemesidir ve her sarf malzemesi gibi o da bir gün bitecektir. Pil kalibrasyonu, pilin ömrünü uzatmaz, yanlış kullanım nedeniyle kısalmasını önleyebilir ki bunun da etkisi çok fazla değildir. Pil kalibrasyonunun asli görevi, şarjdaki kullanım süresinin mümkün olduğunca uzun olmasını sağlamaktır. Bir başka görevi de, pil yüzdesinin (kapasitesinin) daha doğru okunmasını sağlamaktır. Pil kalibrasyonundan sonra yüzdenin düşmesinin nedeni budur. Kalibrasyondan önce fazla gösteren yüzde, kalibrasyondan sonra doğru değeri göstermeye başlar ve siz bunu düşüş olarak algılarsınız. Yüzde değeri de hep düşüş göstermez, bazen yükselir; ama yükselişler, düşüşlerden daha seyrek olur.
27 Kasım 2013 cüneyt Uzman (371,950 puan) tarafından cevaplandı
Cevap için çok teşekkür ederim. Az önce Mountain Lion'dan Mavericks'e yükselttim, yükseltirken kullanım sırasında %1 arttığını gördüm %91 oldu. Aslında çok kafaya takmıyorum, fakat ilk defa arka arkaya yüksek düşüşler gerçekleştiği için canım sıkıldı. Acaba birşeyleri yanlış mı yapıyorum diye...

Dediğim gibi Macbook'umu bu ara çok sık kullanamıyorum, hatta ayda 1-2 kere kullanıyorum desem yeridir. Pil kalibrasyonuna gerek var mı böyle bir kullanımda?
Ayda 1-2 kere kullanıyorsanız mümkün olduğunca pilden kullanın. Buna ek olarak kalibrasyon yapmanız bence gereksiz. Bir de, eğer ki, pil (Li-ion piller için) uzun bir süre kullanılmayacaksa yarım şarj (%40-50 şarj dolu olarak, ne tam dolu ne tam boş) ile bırakılmasının ömrü açısından daha verimli olduğu söylenir. Buna da dikkat etmekte fayda var.

İlgili sorular

0 oy
2 cevap
0 oy
1 cevap
+1 oy
4 cevap
27 Ağustos 2013 Mac Ailesi kategorisinde smaug Yeni Kullanıcı (300 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
5 Haziran 2013 Mac Ailesi kategorisinde cgr-1 Yeni Kullanıcı (200 puan) tarafından soruldu
+2 oy
2 cevap
2 Nisan 2013 Mac Ailesi kategorisinde TaKo Yardımcı (1,450 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
9 Temmuz 2013 Mac Ailesi kategorisinde bandssavelife Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
16 Mayıs 2013 Mac Ailesi kategorisinde bkundak Yardımcı (2,300 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,331 soru

22,751 cevap

15,870 yorum

68,754 kullanıcı

...