settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

Usb üzerine maverick kurulum diski hazırlamak.

+2 oy
Eminim bir çoğumuz sistemimizi app store üzerinden mavericks sisteme güncellemişizdir.
Bu nedenle her zaman elimizin altında olacak bir kurulum diski hazırlamak,ve sistemi bağımsız olarak yeniden kurmak hepimizin istediği bir şey,bende burada elimden geldiğince bunun nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi vermek istiyorum.
Temelde olay şu bilgisayarımızda hardiske gömülü olarak duran baz sistem diskini usb'ye aktarıp içerisine,kurulum paketlerini yerleştirerek kurulum diski hazırlamak.
Bunun için ihtiyacımız olan şeyler,öncelikle app storeden indirip uygulamalar içerisine yerleşecek olan ,ama bilgisayarımıza kurmayacağımız  OS X Mavericks yükle App.yazılımı,ikinci olarak 8gb'lık "Mac os günlüklü "olarak formatlanmış usb bellek ve de,baz sistem dmg'sini masaüstünde görünür hale getirmek için terminal komutu.Bu komut aşağıdaki gibi olup terminale girilerek baz sistem dmg'si görünümünü masaüstüne çıkartır.

Komut: defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE

Bundan sonraki yapılacak işlemler sırası ile şu şekilde olacaktır.
Disk izlencesi açılıp,usb bellek seçilir "Geri yükle " tıklanır,açılan pencerede "kaynak" kısmına masa üstünede görünür olan "Base system dmg" sürüklenip bırakılır, "Hedef" kısmına usb belleğimizi sürükle bırak yapıp sağ alttaki "geri yükle"tuşuna basarak  base system dmg'si bellek içerisine yerleştirilir.
Yükleme işlemi bittiğinde,belleğimiz finder penceresi olarak açılacaktır,açılan bellekte birçok dosya göreceksiniz bunlardan sadece birisi ile işimiz olacak,artık disk izlencesini kapatabiliriz.
Bu işlemden sonra,yeni bir finder penceresi açılıp,uygulamalar içindeki appstoreden indip kurmadığımız Mavericks işletim sistemini,ister sağ tıklayıp isterseniz pencere üzerindeki eylem seçeneğini tıklayıp "Paket içeriğini göster " diyoruz açılan penceredeki "contents" klasörünü tıklıyarak açıyoruz,açılan dizindeki " sharedsupport" klasörünüde açıp klasör içindeki "installESD dmg" diskini çift tıklayıp açıyoruz açtığımız dmg içindeki "packages" klasörünü,belleğimiz içerisindeki "system" klasörünün içinde bulunan "installitaion" klasörünün içerisine taşıyoruz,buradaki "packges "yazılı üzerinde ok işareti bulanan dosyayıda  çöpe atıp işlemi tamamlıyoruz.
Artık elimizde bir adet Maverics kurulum diski bulunmakta,güle güle kullanın.

Not: Bu yöntemle oluşturduğum kurulum diski ile,hdd üzerinde bölüntü oluşturup,sıfırdan kurlum yaparak bizzat uygulamış bulunuyorum.

Bununla ilgili video linkinide kopyala yapıştır olarak paylaşıyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=ktnQr1BhRqA&feature=youtu.be
24 Ekim 2013 Mac Ailesi kategorisinde şekerlioğlu Uzman (19,030 puan) tarafından soruldu
24 Ekim 2013 şekerlioğlu tarafından düzenlendi

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

3 Cevaplar

+1 oy

Dogrudan su komutla da bu islem yapilabilir. Kurulum imajinin Applications dizininde oldugu ve bicimlendirdiginiz harici diskin adinin sihirlielma oldugu varsayilmistir.

 

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/sihirlielma --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app --nointeraction

sudo ile yonetici kullanici yetkisi aldiginizdan size sifrenizi soracaktir. Sifrenizi girerken ekrana yankilanmayacagini hatirlatmakta fayda var. Sifrenizi dogru olarak girin ve enter tusuna basin. Komutu biraz aciklayacak olursak, mac'lerde daha dogrusu NIX isletim sistemlerinde dizinler / isareti ile ayrilir. Bosluk karakteri ozel bir karakter oldugundan dosya isimlerini yazarken kacilmasi gerekir. Bu kacma islemini de \ isareti yapar. Yukaridaki komutu yazdigimizda Applications dizini altindaki Install OS X Mavericks.app dizini altinda Contents dizinine, o dizin icinde de Resources dizinine bak diyoruz. O baktigin dizinde createinstallmedia adinda bir uygulama olacak onu calistir diyoruz. Bu uygulama uc arguman alabiliyormus. Bunlar kurulum diskinin nereye olusturulacagini soyledigimiz --volume argumani, kurulum imajinin bulundugu dizin yolunu verdigimiz --aplicationpath ve son olarak etkilesimli ya da etkilesimsiz sekilde islemin devam edecegini soyledigimiz --nointeraction. Komut calisip aktarim hizina gore islemi tamamlandiginda kurulum diskiniz hazir olacaktir.

25 Ekim 2013 denemetor Deneyimli (2,590 puan) tarafından cevaplandı
0 oy
Elinize sağlık, ben de her sene olduğu gibi yine bu konuda bir yazı paylaştım :)

http://www.sihirlielma.com/2013/10/25/mavericks-yukleme-disk-usb-bellek/
25 Ekim 2013 goktug Uzman (119,870 puan) tarafından cevaplandı
0 oy

Sağol kardeş eline sağlık ama videoyu o kadar yüksek çözünürlikte çekmişsin ki netlikten gözlerim kamaştı hiç bişey izleyemedim crying

26 Mayıs 2014 koray Yeni Kullanıcı (180 puan) tarafından cevaplandı

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
2 Ekim 2015 Diğer kategorisinde xekekaff Yeni Kullanıcı (330 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
16 Eylül 2013 Mac Ailesi kategorisinde fethi.gok Yeni Kullanıcı (240 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
18 Ağustos 2014 Graffi Yeni Kullanıcı (170 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
30 Aralık 2013 Mac Ailesi kategorisinde hi_cazz Yeni Kullanıcı (320 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap
4 Aralık 2013 Mac Ailesi kategorisinde dogandoganay05 Yeni Kullanıcı (290 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
23 Kasım 2017 Mac Ailesi kategorisinde sehzademustafa Yardımcı (870 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
17 Ekim 2014 Mac Ailesi kategorisinde harun Yardımcı (1,100 puan) tarafından soruldu
–1 oy
1 cevap
9 Eylül 2014 Mac Ailesi kategorisinde mehmet818 Yeni Kullanıcı (240 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
26 Mayıs 2014 bloodarmy Yardımcı (550 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,347 soru

22,760 cevap

15,870 yorum

73,009 kullanıcı

...