settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

USB Bellek Uyumu/Kapasitesi

0 oy
Merhabalar, Time Machine yedeklemesi için gözüme kestirdiğim bir belleğin bugün indirime girdiğini gördüm. Bugün direk sipariş vermek istiyorum fakat bikaç sorum olucak.

Bilgisayarım 128gb, bunun çoğunu sistem app'ler vb yiyor. 64gb usb alsam yeteceğini düşünüyorum. Çünkü eski yedekleme tutmak istemiyorum, sadece son yedeklemeyi tutucak şekilde ayarlıcam cihazı. Uygun mudur?

Cihaz: http://www.mediamarkt.com.tr/tr/product/_sandısk-ultra-usb-type-c-64-gb-taşınabilir-usb-bellek-1165538.html

Ayrıca, Apple'ın kendi sitesindeki usb cihazlarda Time Machine uyumludur yazıyor. Biçinlendirme dışında bir fark olur mu?
4 Aralık 2017 Mac Ailesi kategorisinde Y.Emre Yardımcı (1,550 puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

0 oy
 
En İyi Cevap
Yerinizde olsam ya harici bir disk alırdım ya da 2.5 inch sabit bir disk ve bir de USB 3.0 disk kutusu ile çözüme giderdim. 2.5 inch kutular adaptör gerektirmiyor.

Örneğin:

https://goo.gl/5GtCZL

Bunu örnek olsun diye verdim, daha düşük fiyatlı olanlar da bulunabilir.

Time Machine yedekleme mantığı farklıdır, sadece son yedeklemeyi tutacak  şekilde ayarlanmaz. Ayrıca USB belleklerin yazma hızları düşüktür.
4 Aralık 2017 cüneyt Uzman (371,950 puan) tarafından cevaplandı
4 Aralık 2017 Y.Emre tarafından seçilmiş
Aslında çok önemli video resim ve belgeleri yedekliyeceğim için HDD istemiyordum, hareketli parçalarından dolayı. Yani genel yedeklemeden daha çok manevi değeri çok yüksek dosyaları yedeklemek istiyorum.
Bu arada bu sistemde kafam çok karıstı.
Evdeki 16gb'lik bellek ile deneme yapmak istediğimde bilgisayar neredeyse bomboş olmasına rağmen(120gb/90gb boş) 35 gb time machine yedeklemesi çıkarttı.
İmovie gibi uygulamaları bu bilgisayarda hiç kullanmamama rağmen 3gb imovie yedeklemesi istedi. Bu seferde bazı uygulamaları devre dışı bırakarak yedeklemeyi, 14gb'a indirdim. Bellekte 2gb yer kapladı. Sistemi tam olarak anlamadım. :(
120 Gigabaytın 90 Gigabaytı boş ise 30 Gigabaytı doludur. Time Machine tüm sistemi yedekler (yedeklemesini istemediğiniz klasörleri belirtebilirsiniz).

https://www.apple.com/tr/support/timemachine/

Amaç, gerektiğinde bazı dosyaların yedeklenmiş durumuna ulaşabilmek, gerektiğinde de tüm sistemi geri yükleyebilmektir. Sadece yeni ve değişen bilgiler yedeklendiğinden, ilk yedekten sonra yedekleme süresi çok kısadır.

Amacınız sadece sizin için önemli olduğunu düşündüğünüz dosyaların bulunduğu klasörleri yedeklemekse, Time Machine size uygun bir yedekleme uygulaması değildir. 3. parti farklı uygulamalar kullanabilirsiniz.

Örneğin: https://www.macupdate.com/app/mac/22644/synctwofolders
Yorumunuz için sağolun Cüneyt Bey.  Önemli dosyalar dışında uygulamalar dışında sistemide yedeklemek istiyorum onu eksik yazdım üstte. Biraz inceledim imovie gibi uygulamaları direk yedekliyor. O yüzden onları deaktif bıraktım.
-Otomatik yedeklemeyide devre dışı bıraktım, elle istediğim zaman yedeklemek istiyorum.
Fakat merak ettiğim bir konu daha var, ilk yedekleme gercekten uzun sürüyor. 30gb verim olsa, sonra bunun üstüne yeniden yedekleme yapmak istediğimde 30gb 30gb olarak mı ekliyor, yoksa değişen dosyaları ekleyip hep 30gb küsür devam mı ediyor? Sürekli yedekleme bilgisayara(yerel enstantaneler deniliyormuş) kayıt ediliyormuş. Onun dışında belleğe elle yedekleme durumunu merak ettim.
Eğer tahmin ettiğim gibi ise direk üstteki ürünü siparis etmeyi düşünüyorum.
Yukarıda da belirttiğim gibi, ilk yedekleme uzun sürer, sonrakiler sadece yeni ve değişenler yedekleneceği için kısa sürer. Tavsiyem, hiçbir şeyi yedekleme dışında bırakmamanızdır. Örneğin, iMovie uygulamasını sadece bir kere yedekleyecektir, ancak iMovie uygulaması, yeni sürümü ile güncellendiğinde tekrar yedeklenecektir. Bir başka konu da, eğer dikkat ettiyseniz, Apple uygulamalarına gelen güncellemeler, uygulamanın büyüklüğü kadar olmaz genellikle çok daha küçüktür. Çünkü uygulamanın tümü değil değişen kısımları için güncelleme gelir. Time Machine de sadece bu değişen bölümleri tekrar yedekler, uygulamanın tümünü yedeklemez. Tüm sistemi geri yüklemek istediğinizde bazı uygulamaların eksik kalmasınıı istemezsiniz.

Örneğin bende Time Machine yedeklemesine bir tek İndirilenler klasörü dahil değildir.  Çünkü oradaki dosyalar genellikle yükleyici dosyalarıdır, yükleme işleminden sonra veya olmaları gereken klasörlere taşındıklarında işleri biter, yedeklenmelerine gerek yoktur.
Bi merak ettiğim konu daha var, dediğiniz gibi misal indirilenler klasörü time machine için gereksiz. Fakat şurada okuduğum kadarıyla:
https://support.apple.com/tr-tr/guide/mac-help/mh15641/mac
Sistem uygulamalarını yedekleme dışında bırakabileceğimiz fakat bunun önerilmediği yazıyor. Dashboard, iMovie ve yerleşik olarak bulunan her uygulama(Hesap makinesi bile) neden yedekleniyor onu çözemedim. Yeni bir Mac'e yedekleme yapıcağım zaman zaten bu uygulamalar yerleşik olarak sistemde her zaman olan uygulamalar?
Time Machine ile yedek almanın amaçları arasında yeni bir Mac'e geri yükleme yapmanın yanında asıl önemli olanı, kullanmakta olduğunuz Mac'e geri yükleme yapmaktır. Başlangıç diskinizde meydana gelen bir problem nedeniyle tüm diski yeniden biçimlendirmek zorunda kaldığınızda yerleşik uygulamalar da gider.
En iyisi ben hiç sistemi bozmadan komple sistemi yedekleyim. Herşeyim bellekte kalsın. Bilgisayar 128gb olduğu için ileridede sıkıntı çıkmasın diye 128gb lik bu modeli
https://www.yukko.com/sandisk-ultra-type-c-usb-31-bellek/50013813?pid=10016806
almaya karar verdim sonunda. (:
Muadili bir çok bellekten okuma yazma hızı bir tık daha iyi diyede bunu seçmek istedim.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
12 Şubat 2017 Mac Ailesi kategorisinde rıdvan123 Yeni Kullanıcı (170 puan) tarafından soruldu
–3 oy
1 cevap
15 Temmuz 2016 iPhone / iPad kategorisinde hbulker Yeni Kullanıcı (160 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
+1 oy
0 cevap
0 oy
0 cevap
6 Mart 2014 Mac Ailesi kategorisinde bob_earth Yeni Kullanıcı (140 puan) tarafından soruldu
+1 oy
2 cevap
26 Şubat 2014 mustibay Yeni Kullanıcı (260 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
11 Aralık 2013 Mac Ailesi kategorisinde meminc Yardımcı (960 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
18 Ekim 2013 Diğer kategorisinde mustafagencoglu Yeni Kullanıcı (240 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
28 Kasım 2020 Mac Ailesi kategorisinde Mariejaym Yeni Kullanıcı (120 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,346 soru

22,759 cevap

15,870 yorum

72,422 kullanıcı

...