settingsGiriş Yap | Kayıt olsettings
Menüyü göster

Macbook Air Soru İşaretli Klasör Sorununda Ne Yapılmalı?

0 oy
Merhabalar,

Macbook Air sahibiyim, şuanda bilgisayarım açılmıyor, soru işaretli klasör çıkıyor ve yanıp sönüyor sürekli.

Recovery Mod'u başlattım, sistemin kurulu olduğu SSD görünüyor, içi dolu da görünüyor, bir sorun yok.

Onar dedim, diski seçip yeniden başlattım ve aynı sorun ile karşılaştım. Disk görünüyor ama bir türlü başlatmıyor. Osx'i yeniden kurarım sorun yok da içinde önemli dosyalarım var. Acaba bu görünen diskten yedek alabilir miyim? Ya da yeniden kurmadan sorunu nasıl çözerim?
21 Eylül 2019 macOS kategorisinde drortho Yeni Kullanıcı (220 puan) tarafından soruldu
21 Eylül 2019 drortho tarafından düzenlendi

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

0 oy
Onarma işlemi sonunda size ne diyor? Onardım mı diyor yoksa onaramadım mı?
21 Eylül 2019 cüneyt Uzman (371,950 puan) tarafından cevaplandı
İşlem tamamlandı diyor, herhangi bir hata vs vermiyor
Bu arada bir harici HDD disk buldum. Recovery’den disk izlencesine girdim. Bilgisayarın kendi SSD’sinden bu harici harddiske geri yükleme yaptım. Belki yedekleme gibi bir şey olur diye. İşe yarar mı bilmiyorum dosyaları kurtarmak için ama.. Şuan için ne yapabileceğimi bilmiyorum başka..
Diski silmeden üzerine macOS kurabiliyor musunuz? Bunu yapabilirseniz dosyalarınız silinmez.
İşte silmeden nasıl kuracağımı bilmiyorum.. Bunu nasıl yapabilirim?
MacOS u yeniden kur kısmından deneyince bu diskin üzerine kurulamaz diyor.
Önemli dosyalarınızın kopyalarının alındığına eminseniz problem yok demektir.
Dediğim gibi recovery’deki disk izlencesinden harici harddiske geri yükle diyip bilgisayarımdaki SSDyi geri yükledim ancak format attıktan sonra bu harici harddiskteki dosyalara ulaşabilir miyim, nasıl ulaşırım bilmiyorum tam olarak, emin olamıyorum, ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum şuan
şuanda harici harddiskimden sistemi başlatmayı başarabildim... acaba bilgisayarımdaki dahili diskteki verileri silmeden nasıl onarım yapabilirim? disk izlencesinden onar dedim ama olmadı? terminalden falan yapılabilecek bir işlem var mı bunun için?
SSD'yi harici diskinize kopyaladınızsa, harici diskten başlattığınızda dosyalarınıza erişebilmeniz gerekir. SSD'ye yeniden sistem kurduktan sonra, önemli dosyalarınızı harici diskten SSD'ye kopyalamanız gerekiyor.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim
0 oy

Benzer bir sorun yaşayanlar için burada bilgi olması açısından kısa bir özet geçeyim.

Öncelikle benim problemim net olarak şöyleydi; bilgisayarımda açma tuşuna bastığım zaman bir süre kadar siyah bir ekranda bilgisayar bekliyordu ve sonrasında içerisinde soru işareti olan bir klasör imgesi durmadan yanıp sönüyordu.

Bu sorunla karşılaştıktan sonra ben de Sihirli Elma üzerinden bilgisayarımı Recovery Mode'da başlattım. Bunun nasıl yapıldığını ve ne işe yaradığını öğrenmek için buradaki yazıyı okuyabilirsiniz.

Recovery Mode üzerinden başlattıktan sonra, ilk olarak yaptığım şey sol üst taraftaki Apple logosuna tıklayarak orada yer alan Başlangıç Diskini Seç sekmesinden bilgisayarımın içinde dahili olarak bulunan SSD'yi seçmek ve yeniden başlatmak oldu. Ancak bu yaptığım işlemden herhangi bir sonuç alamadım. Problem aynı şekilde devam etti.

Daha sonra, yeniden Recovery Mode üzerinden sistemi başlattım ve bu kez ana ekranda çıkan menü üzerinden Disk İzlencesi'ne girdim. Burada dahili olarak SSD'im görünüyordu. Hatta dolu olarak da görünüyordu. Yani belgelerim duruyordu SSD içerisinde. Ancak yine de sistem bu SSD üzerinden başlamıyordu. Ben de bu kez üst menüde yer alan İlk Yardım butonuna tıklayarak SSD'imi onarmayı denedim. Sistem işlem başarılı mesajı göstermesine rağmen bilgisayarı yeniden başlattığımda hala aynı sorun devam ediyordu.

Bunun üzerine birmez daha Recovery Mode'da sistemimi başlatıp bu kez OS X'i yeniden kurmayı denemek istedim. Ancak bu kez de diskin üzerine kuruluma izin vermiyordu.

Yani özet olarak SSD'imi formatlamadan bilgisayarımı açamayacaktım. Ancak dosyalarımı da kaybetmek istemiyordum. Her ne kadar Sihirli Elma her yazısında Time Machine yedeğinin öneminden bahsetse de, yedeğim yoktu..

Ben de harici bir HDD buldum ve Recovery Mode'da bilgisayarımı başlattım. Disk İzlencesi'ne girdim. Harici olarak bağladım HDD görünüyordu. Bu harici diskimi seçtim. Bu kez üstteki menüden Geri Yükle butonuna bastım. Dahili olan SDD'imden, harici olarak bilgisayarıma bağladığım HDD'ime geri yükleme işlemi gerçekleştirdim.

Daha sonra deneme amaçlı olarak harici HDD bağlı iken bilgisayarımı yeniden başlattım. Bu kez sistemim açıldı. Ancak sistem harici olarak bağlı olan HDD üzerinden çalışıyordu. Bütün belgelerim sorunsuz bir şekilde harici HDD içerisinde aktarılmıştı. Bunun üzerine son kez bilgisayarımı Recovery Mode'da başlattım ve dahili SDD'imi formatladım. Sonrasında da OS X Yeniden Yükle üzerinden, sıfırdan kurulum gerçekleştirdim.

Kurulum sonrasında sistem dahili SSD üzerinden sorunsuz bir şekilde açıldı. Ardından da harici HDD'yi bağlayarak tüm belgelerimi yeni sistemime aktardım. Böylece hiçbir veri kaybı yaşamadan bu sorunu atlatmış oldum.

NOT 1: Bilgisayarım MacBook Air (13-inch, Early 2015) ve sistemim macOS Sierra 10.12.6'ydı.

NOT 2: Recovery Mode'da bilgisayarımı başlatırken öncelikle command-R kombinasyonunu kullandım ancak bu kombinasyon ile OS X'i yeniden kuramadım. Bunun üzerinde yukarıda linkini verdiğim yazıdan yola çıkarak command-alt-R kombinasyonunu kullandım ve sistemi Mojave'ye yükselterek kurmayı başardım.

23 Eylül 2019 drortho Yeni Kullanıcı (220 puan) tarafından cevaplandı

İlgili sorular

0 oy
0 cevap
0 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
+1 oy
0 cevap
2 Mayıs 2014 Mac Ailesi kategorisinde Megaman Yeni Kullanıcı (130 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap
12 Ocak 2014 Mac Ailesi kategorisinde vedat koca Yeni Kullanıcı (200 puan) tarafından soruldu
+1 oy
2 cevap
1 Aralık 2013 Mac Ailesi kategorisinde Kaptan Yeni Kullanıcı (180 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
8 Temmuz 2013 Mac Ailesi kategorisinde rapper-reset Yardımcı (920 puan) tarafından soruldu
Hoş geldiniz,

Sihirli Elma Soru & Cevap ile sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sorunuzu sorun ve diğer kullanıcılar cevap versin.

Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

19,331 soru

22,751 cevap

15,870 yorum

68,802 kullanıcı

...